Varujan Vosganian, candidatul desemnat de Guvern pentru functia de comisar european, s-a intors de la Bruxelles fara a fi confirmat, dar si fara a fi infirmat de presedintele Comisiei Europene. Comisarul bulgar a fost primit cu "incantare" de presedintele Comisiei (foto). Intre timp, in tara, un fost ofiter il acuza de colaborare cu Securitatea. Socialistii ii pregatesc audieri dure lui Vosganian.

Meglena Kuneva, impreuna cu Jose Manuel Barroso. Vosganian lipseste...

Contrast puternic intre ziua de joi a candidatului roman pentru functia de comisar, si cea a candidatei din Bulgaria. Meglena Kuneva a avut discutii cu Jose Manuel Barroso, dupa care, in cursul dupa-amiezei a aparut alaturi de acesta pentru fotografii. "Sunt incantat sa ii urez bun venit printre noi comisarului desemnat din partea Bulgariei", a spus Barroso, care a anuntat ca actualul ministru al afacerilor europene din Bulgaria va primi portofoliul protectiei consumatorului.

In privinta comisarului roman, Comisia Europeana a anuntat sec faptul ca "inca au loc consultari", in timp ce Vosganian nu a aparut si nu a dat nici un fel de declaratie, alimentand zvonuri potrivit carora ar fi fost respins de Barroso.

Premierul Tariceanu a incercat sa explice, joi seara, la Antena 3, ca, daca Meglena Kuneva este o persoana foarte cunoscuta la Bruxelles, fiind ministru pentru Europa in actualul cabinet, dar si in cel precedent, condus de Simeon II, Vosganian nu se afla in aceasta situatie si "atunci cand intalnesti pe cineva pentru prima data, nu il inviti imediat in casa ta".

Reticenta lui Jose Manuel Barroso in ceea ce-l priveste pe Varujan Vosganian ar putea avea legatura cu finantarile primite in campania electorala din 2000 de Uniunea Fortelor de Dreapta. Vosganian a recunoscut atunci in mod oficial ca UFD a primit bani de la Sorin Ovidiu Vantu, cunoscut si de oficialii europeni ca un afacerist controversat.

In 2004, Barroso a cerut Letoniei sa-si schimbe candidatul la functia de comisar, deoarece Ingrida Udre era acuzata de ilegalitati in finantarea partidului sau. (HotNews.ro)

Socialistii se pregatesc sa-l primeasca dur pe Vosganian

De altfel, candidatura lui Vosganian a fost intampinata cu scepticism de la bun inceput, ce-i drept de catre adversarii politici, socialistii. Acestia au aratat ca tocmai faptul ca nu este cunoscut reprezinta o problema pentru candidatul roman.

"Candidatul bulgar este cunoscut pentru atitudinile europene si implicarea politica, in timp ce romanul este necunoscut. Ceea ce se stie este ca a fost foarte mult la dreapta spectrului politic si pe statul de plata al unor magnati economici," au aratat intr-o declaratie comuna Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma, vicepresedinti ai grupului socialist.

"Este clar ca trebuie sa-i exploram profilul european dar si modul in care accepta standardele europene si valorile europene."

Ei au aratat ca ambii candidati ar urma sa aiba parte de audieri riguroase in Parlamentul European. "Vom fi corecti, dar foarte duri", au aratat cei doi.

Parlamentarii socialisti au fost nemultumiti si de faptul ca ambii candidati sunt de orientare liberala, impingand centrul de greutate al Comisiei catre dreapta. "Ii vom cere presedintelui Comisiei sa pastreze politicile Comisiei la centrul spectrului politic".

Potrivit HotNews.ro, in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca vede “foarte putine sanse ca familia socialista si social-democrata sa-l sustina pe candidatul roman.”

"Pot sa va spun ca niciodata din 1990 incoace nu am avut vreo implicare de acest fel in mediul privat. Eu sint participant la doua firme care sint ambele microintreprinderi, si in afara de asta nu am avut nici un fel de implicare, mai mult decit atit, am evitat orice implicare ce ar fi creat suspiciuni", a declarat Vosganian intr-un interviu pentru Cotidianul.

Un purtator de cuvant al grupului liberal-democrat din Parlamentul European, a declarat pentru Antena 3 ca il considera pe Vosganian "competent, calificat si experimentat".
 
Acuzatii de securism

Una dintre cele mai dure lovituri primite de Vosganian joi a venit din partea Jurnalului National, care a publicat un articol al unui fost ofiter al Centrului de Informatii Externe, in care se arata ca "Vosganian a fost informator al Securitatii". "A fost recrutat la inceputul anilor '80 de catre unul dintre ofiterii aflati direct in subordinea serviciului pe care l-am condus in cadrul Centrului de Informatii Externe", scrie Liviu Turcu.

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat ca Vosganian a fost verificat de mai multe ori si nu s-a gasit nici un dosar care sa-l lege de vreun serviciu secret, informatie confirmata si de Mircea Dinescu si de Cazimir Ionescu.

Invitat la Antena 3 pentru clarificari, premierul Tariceanu s-a aratat reticent in a crede "o intoxicare facuta de un fost securist" in loc sa creada CNSAS.

"Cred ca vechii securisti erau maestri in arta intoxicarii. Pe mine articolul semnat de domnul Turcu, nu m-a impresionat deloc. Am luat o masura de prudenta preliminara. Toti cei pe care i-am avut in vedere [pentru functia de comisar], am avut grija sa cer CNSAS sa-i verifice."

"Am sa vorbesc maine cu directorul SIE si am sa-i cer sa faca o precizare."

Tariceanu a mai admis ca, in cazul in care informatia se dovedeste reala, candidatura lui Vosganian ar fi retrasa, acesta ar fi exclus din PNL, iar partidul nu va renunta sa furnizeze o alta persoana care sa devina comisar.

PNL si-a exprimat intr-un comunicat de presa "stupefactia" fata de informatiile legate de o presupusa colaborare a lui Varujan Vosganian cu Securitatea.

"Consideram ca este vorba de o incercare de intoxicare si manipulare a opiniei publice, care au drept unic scop murdarirea imaginii dlui Vosganian, desemnat drept candidat al Romaniei pentru functia de comisar european. [...] Cine a gandit acest atac murdar ca fiind unul la adresa PNL se inseala pentru ca de fapt este un atac la a adresa Romaniei", se arata in comunicatul PNL.

Vot mai devreme pentru comisari

Potrivit serviciului de presa al Parlamentului, la cererea lui Barroso, Conferinta Presedintilor a decis sa anuleze sesiunea extraordinara a Parlamentului prevazuta initial pentru 4 ianuarie.

Votul pentru investirea noilor comisari roman si bulgar va avea loc in cursul sesiunii plenare din Decembrie.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]